Канадският министър на външните работи е поискал и Канада да участва в разследването на катастрофата на украинския Боинг в Техеран, при която мнозинството загинали са от иранско-канадски произход, предаде Франс прес.

Украински пътнически самолет се разби в Иран (СНИМКИ/ВИДЕО)

Канадският първи дипломат Франсоа-Филип Шампан е провел снощи телефонен разговор с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, посочват от канадското външно министерство
Преките контакти между двете държави са много редки, тъй като Канада скъса отношенията си с Иран през 2012 г., за да протестира срещу подкрепата на Техеран за правителството на сирийския президент Башар Асад.

Заради самолетната катастрофа: Ден на национален траур в Украйна (ВИДЕО)

"Министър Шампан подчерта, че е важно канадските власти да имат бързо достъп до Иран, за да предоставят консулски услуги, да помогнат за идентифицирането на жертвите и да участват в разследването на инцидента", уточнява канадското външно министрество.

Министър Шампан е посочил, че Канада, канадците имат въпроси, на които трябва да бъде отговорено, се казва още в комюникето.

Пожар в двигателя предизвикал катастрофата на украинския самолет (СНИМКИ)

Последният пряк контакт между двете правителства беше през 2018 г., когато първи дипломат на Канада беше Кристия Фрийланд. Тя се срещна с министър Зариф и на сесия на Общото събрание на ООН през 2017 г.

Украйна изпрати в Иран 45 експерти за участие в разследването, водено от иранската Организация за гражданска авиация. Пристигналата днес украинска делегация се надява да може да участва в дешифрирането на данните от "черните кутии" на Боинга, каза украинският президент Володимир Зеленски. Иран вече заяви, че няма да предаде записващите устройства на катастрофиралия самолет на американците.

Украйна разглежда няколко версии за авиокатастрофата в Иран

Канада също предложи на иранските власти помощта си за дешифриране на "черните кутии".

Канадският премиер Джъстин Трюдо настоя за "задълбочено разследване" на въздушната катастрофа. Тя е с най-много канадски жертви след атентата срещу Боинг 747 на Еър Индия през 1985 г., в който загинаха 268 канадци.

Британският премиер Борис Джонсън изиска "пълно, достоверно и прозрачно" разследване на причината за катастрофата на украински пътнически самолет в Иран,
при което загинаха всички 176 души на борда, съобщи неговият кабинет днес.

Съобщенията, че Боинг 737 е обърнал, след като се е сблъскал с неразкрит проблем, "предизвикват голяма загриженост и спешно се нуждаят от разглеждането им", заяви говорителят на премиера, след като Джонсън разговаря по телефона с украинския президент Владимир Зеленски.
БТА, БГНЕС