Калфин подкрепи създаването на Зона за свободна търговия в рамките на Евромед
Калфин подкрепи създаването на Зона за свободна търговия в рамките на Евромед / netinfo

На 27 и 28 ноември вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин взе участие в Осмата Евросредиземноморска конференция на министрите на външните работи /Евромед/ в Тампере, Финландия, съобщиха от министерството на външните работи. На срещата бяха представени 41 държави и четири международни организации.

В Тампере бе взето решение за организиране на ежегодни срещи на външните министри от Евромед. Обсъден бе и план за сътрудничество между страните, участнички в Евромед, в десет тематични области: политически въпроси, икономическо развитие, диалог между различните религии и култури, въпроси на имиграцията и др. Външните министри решиха до 2010 г. да бъде създадена зона за свободна търговия в рамките на Евромед. Приета бе заключителна декларация, в която са посочени конкретни инициативи на организацията за 2007 г.

Вчера Ивайло Калфин присъства на вечеря, на която министрите от Европейския съюз, в присъствието на министъра на външните работи на Израел г-жа Ципи Ливни и на бившия външен министър на Палестинската автономия Набил Шаат, представител на президента Махмуд Абас, декларираха желанието ЕС да поеме водеща роля в близкоизточния мирен процес. По време на конференцията в Тампере министър Калфин проведе двустранни срещи с турския външен министър Абдуллах Гюл и с колегите си от страните от Магреба.