Отношенията между България и Туркменистан са важни и перспективни. Двустранният диалог на най-високо ниво ще отвори нови възможности за сътрудничество от взаимен интерес. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов в курорта "Аваза", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Бойко Борисов в Туркменистан

Премиерът Борисов е изтъкнал желанието на нашата страна да развива всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно партньорство с Туркменистан в редица области, като търговията, строителството, енергетиката и туризма.
 
Министър-председателят е изтъкнал потенциала на сътрудничеството между България и Туркменистан относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа.

Бойко Борисов в Туркменистан

Българският премиер е акцентирал върху стремежа на страната ни да запази ролята си на стратегически газоразпределителен център и е посочил сериозната работа на правителството по изграждането на необходимата инфраструктура. Според Бойко Борисов газът от Туркменистан е потенциален източник за захранване на газоразпределителния център "Балкан" на територията на България.
 
Министър-председателят е изразил готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението "Запад - Изток" и "Запад - Юг" през Югоизточна Европа и Черно море.

Бойко Борисов в Туркменистан

Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов е посочил инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов е благодарил на президента на Туркменистан за отправената покана за участие в Първия каспийски икономически форум. Българският премиер е поздравил Бердимухамедов за инициативата и за успешната организация на това значимо и първо по рода си събитие. Министър-председателят Борисов е отправил покана към президента на Туркменистан да посети България.

Бойко Борисов в Туркменистан

Борисов е взел и участие в разширената среща между официалните делегации на двете страни. Разговорът се е състоял непосредствено след края на Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.
 
„Ползотворният диалог и постигането на конкретни нови договорености между България и Туркменистан е в интерес на стабилността и предвидимостта в двустранните ни отношения“, е заявил министър-председателят на България.
 
Премиерът Борисов е акцентирал върху работата на Комисията, която по думите му има съществена роля за активизирането на връзките между двете страни. Според българския министър-председател, е от голямо значение ефективността на този механизъм за взаимодействие да се поддържа посредством редовното му свикване и изпълнение на постигнатите договорености. Борисов е посочил още, че засилването на контактите и взаимодействието между министерствата и институциите на двете страни е сериозна предпоставка за оползотворяването на съществуващия потенциал за сътрудничество между България и Туркменистан.
 
Министър-председателят Борисов е изтъкнал, че за страната ни Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. По думите му икономическите отношения с Туркменистан са много перспективни, но са необходими повече стъпки за реализирането на потенциала на двустранната търговия и стокообмена. Като перспективни направления за взаимодействие Борисов е откроил насърчаването на сътрудничеството и подпомагането участието на представители на строителния сектор от двете страни в инфраструктурни проекти в България и в Туркменистан.
 
Заемайки четвърто място в света по резерв на природен газ, Туркменистан се нарежда сред важните партньори за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа. Българският министър-председател е акцентирал върху активната работа по изграждането на инфраструктурата за реализацията на проекта за газоразпределителен център "Балкан", в който би могъл да постъпва и природен газ от Туркменистан.
 
В рамките на срещата на двете официални делегации страната ни е изразила готовност за сътрудничество и в други сфери като транспорт, иновации, туризъм. 
БТА