/ БГНЕС, архив
Какво ще подари Бойко Борисов на папа Франциск?
97519
Какво ще подари Бойко Борисов на папа Франциск?
  • Какво ще подари Бойко Борисов на папа Франциск?
Първото пълно фототипно издание на Четвероевангелието на цар Иван Александър е един от подаръците, който министър-председателят Бойко Борисов ще даде на папа Франциск по време на аудиенцията днес.
 
На аудиенцията ще бъдат подарени и картина на художника Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски и пещерата, в която е живял, както и разсад за 33 казанлъшки рози.
 
Лондонското Четвероевангелие, както също е известен ръкописът, който папа Франциск ще получи от Бойко Борисов, се представя за първи път в пълно фототипно издание. Това е един от най-важните български ръкописи, който след падането на Търново през 1393 година е изнесен в Цариград. След това е откупен от молдовския владетел Александро чел Бун. Следващите стъпки на ръкописа се губят.
 
Борисов и Заев се поклониха на гроба на свети Кирил в Рим (СНИМКИ/ВИДЕО)

Едва през 17 век е открит в записите на Светогорския манастир "Свети Павел". Документите показват, че през 1837 година на посещение в манастира пристига британецът лорд Робърт Кързън, който вижда Четвероевангелието в библиотеката. Когато на сбогуване питат лорд Кързън какъв подарък иска да получи, той посочва именно него.
 
Великолепно изработеният ръкопис от 14 век, илюстриран с 366 цветни миниатюри, който е включен в списъка на ЮНЕСКО "Паметта на света", е най-добре изработеният и най-пълен старобългарски текст, представляващ уникален препис на четирите канонични евангелия на Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.
 
Официалната програма на българската делегация вчера завърши в посолството в Рим. Там заедно с министър-председателя на Македония Зоран Заев българският премиер Бойко Борисов изрази за пореден път задоволство, че двете делегации отбелязват заедно 24 май.