/ Guliver/Getty Images
Шведският премиер Стефан Льовен изрази учудване от изказването на президента на САЩ Доналд Тръмп, в което се прави връзка между масовото пристигане на имигранти в Швеция и предполагаемо нарастване на насилието в тази страна, предаде АФП.

Думи на Тръмп учудиха Швеция

"Аз, както предполагам много други хора, бях изненадан от коментарите за Швеция през уикенда", заяви Льовен.

"Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. Швеция, кой би повярвал? Швеция. Приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито никога не са си представяли", заяви Тръмп в събота в щата Флорида.




Изказването му бе посрещнато с голямо недоумение в Швеция, където в петък не е станало нищо сериозно, отбелязва АФП. "Имаме възможности, имаме предизвикателства, работим по въпроса всеки ден. Смятам обаче, че всички трябва да поемем отговорността си да използваме фактите правилно и да проверяваме всяка информация, която разпространяваме", заяви Льовен на пресконференция в Стокхолм с генерал-губернатора на Канада Дейвид Джонстън.

Швеция иска от САЩ разяснения за изказване на Тръмп

Бившият шведски премиер Карл Билд не бе толкова дипломатичен. "Швеция? Атентат? Какво е пушил?", написа той вчера в Twitter. "Миналата година е имало около 50% повече убийства само в Орландо/Ориндж във Флорида, където Тръмп се изказа онзи ден, отколкото в цяла Швеция", добави Билд днес.

Билд не посочи източника на това свое твърдение. През юни миналата година в Орландо бе извършен атентат срещу нощен клуб за гейове, в който бяха убити 49 души. В Швеция се извършват по около 100 убийства годишно, отбелязва АФП.

Тръмп разкритикува в нов туит шведската имиграционна политика

Вчера Тръмп заяви в Twitter, че е говорел за новина, разпространена от кабелна телевизия "за имигрантите и Швеция", а днес отново премина в атака срещу журналистите, предаде Ройтерс. "Я не баламосвайте обществеността. Медиите на ЛЪЖЛИВИТЕ НОВИНИ се опитват да кажат, че масовата имиграция в Швеция работи прекрасно. НЕ Е ТАКА!", туитна Тръмп.

Шведското посолство във Вашингтон поиска разяснение от правителството на САЩ за изказването на Тръмп.
БТА