Как и Наполеон се подписа за нов референдум във Великобритания?
Как и Наполеон се подписа за нов референдум във Великобритания? / Guliver/Getty Images

Повече от 3,3 милиона души вече са се подписали онлайн под петицията, приканваща британското правителство да свика втори референдум за членството в ЕС, макар че 77 000 подписа бяха заличени заради измами, предаде ДПА.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания

"Хората, които мамейки, добавят подписи под тази петиция, трябва да знаят, че пречат на каузата, която претендират, че подкрепят", заяви в Twitter депутатът Хелън Джоунс, председател на парламентарната комисия по петициите. Очаква се комисията да разгледа подписката другата седмица и да реши дали да организира дебат по нея.
Британският парламент е длъжен да разгледа всяка петиция, съдържаща над 100 000 подписа.

В подписката се казва, че правителството трябва да приложи правилото, че ако гласувалите за или против оставане в ЕС са под 60% и при избирателна активност под 75%, трябва да има още един референдум. За напускане на ЕС гласуваха 52 %, а за оставане - 48% от 46,5 милиона избиратели.

Водещи фигури в предизборната кампания за референдума на 23 юни, включително премиерът Дейвид Камерън, който в петък заяви, че подава оставка, казаха, че не може да има втори референдум по този въпрос.

ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане

Френският депутат Марион Марешал льо Пен, която представлява партията Национален фронт, саркастично разкритикува все по-популярната във Великобритания петиция за нов плебисцит, предаде ТАСС.

Как и Наполеон се подписа за нов референдум във Великобритания
netinfo

Във Facebook Льо Пен помести видео, от което се вижда, че се присъединява към подписката, подписвайки се с името на френския император Наполеон Първи Бонапарт. Вижда се как тя се регистрира на официалния сайт на правителството и парламента на Великобритания. Слага "чавка" пред реда, на който пише: "Аз съм британски гражданин или жител на кралството" и след това безпрепятствено попълва анкетата, намирайки се във Франция.

В графата "Име" пише "Наполеон Бонапарт", а в графата "Местоположение" - Франция. Като пощенски код дава кода на френския град Карпантрас в департамента Воклюз, откъдето е избрана за депутат.

Милиони британски подписа под петиция за нов референдум

Британската система веднага изпраща на електронната й поща линк за потвърждение и гласът й се приема. Марион Марешал льо Пен коментира, че това доказва, че нашумялата петиция за "втори Брекзит" може да бъде подписана от когото и да е и следователно няма стойност. Затова френските медии по-добре да престанат да й правят реклама, казва тя.

Източник: БТА