Над 2 млн. британски подписа под петиция за нов референдум
Над 2 млн. британски подписа под петиция за нов референдум / БГНЕС

Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над 2 млн. подписа под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС, предаде Франс прес.

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

Уебсайтът на Камарата на общините, където е поместена петицията, блокира снощи поради активното участие. Властите определиха като небивал интереса към петицията.

Чрез нея правителството е призовано да приложи правилото, според което ако гласувалите за или против Брекзит са по-малко от 60 процента, а избирателната активност - под 75 процента, трябва да има нов референдум.

По закон, за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица.

На референдума в четвъртък привържениците на напускането спечелиха с 52 процента при 72 процента участие на гласоподавателите, припомня АП.

Всяка петиция, събрала над 100 000 подписа, трябва да бъде разгледана в парламента, но обикновено това не води до особени последици, уточнява агенцията.

Ройтерс: Шокът от Брекзита задейства усилия за спасяване на ЕС

Междувременно лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха призива на партията Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС, предаде Франс прес. Ирландският премиер Енда Кени заяви, че има по-спешни проблеми в близко бъдеще.

Според ирландски медии парламентът, който е във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение. Премиерката на Северна Ирландия Арлийн Фостър също отхвърли идеята за референдум.

Северна Ирландия масово гласува за оставане в ЕС, което накара Шин Фейн да поиска референдум за обединение. "Ние сме въвлечени във водовъртеж, предизвикан от един вот в Англия. Шин Фейн ще оказва натиск за референдум за границата", заяви председателят на партията Деклан Киърни.

Възможността за подобно допитване е предвидена в мирните споразумения от 1998 г., но с условието да е налице обществена подкрепа, а според Фостър случаят не е такъв.

Паника на световните борси заради новините от Великобритания

След паниката на световните пазари вчера след новината за Брекзит, днес стана ясно, че Агенция Мудис (Moody's) е понижила перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания от стабилна на негативна, давайки да се разбере, че може да го понижи близко бъдеще, предаде Франс прес. Кредитният рейтинг се запазва на Aa1.

Според агенцията започва продължителен период на несигурност, който може да има отрицателни последици за средносрочните перспективи за растеж.

Източник: БТА