Леброн Джеймс
Леброн Джеймс / БГНЕС
Политическите пристрастия преди нямаха място в американския спорт. Докато не дойде на власт Доналд Тръмп. Баскетболната звезда Леброн Джеймс нарече президента "нещастник" и никой в НБА така и не му се разсърди, отбелязва Deutsche Welle.
 
Леброн Джеймс е смятан не само за най-добрия активен баскетболист в света и един от най-добрите в историята на този спорт въобще, но и за абсолютен пример за подражание. Той участва в социални проекти, често поднася приятни изненади на феновете си и качва в Туитър много лични информации. Обратно на посланието, което излъчва прякорът му "крал Джеймс", извън игрището той е изключително усърден, скромен и разсъдлив човек.

Писателят Филип Рот за Тръмп: Невежа и самохвалко

Не и наскоро, когато се разбра, че президентът Тръмп е променил решението и няма намерение да кани в Белия дом отборът-шампион в НБА – „Голдън Стейт Уориърс“. Тогава Леброн, който играе в заклетия враг на шампиона – „Кливлънд Кевълиърс“ – гневно написа в Туитър: "Нещастник такъв, посещението в Белия дом винаги е било голяма чест за спортистите, но само допреди Вие да се появите".


Стара традиция

В САЩ е отколешна традиция шампионите в четирите големи професионални първенства - по баскетбол, американски футбол, бейзбол и хокей на лед - да бъдат тържествено приемани в Белия дом. Треньорът на актуалния шампион в НБА Стив Кер, например, е стискал ръката на последните петима американски президенти - и като играч, и като треньор.

Тръмп - президент на житейските случки

След като обаче миналия ноември Доналд Тръмп беше избран за президент, Кер обяви, че няма да отиде в Белия дом, ако отборът му стане шампион. А след като през юни "Уориърс" наистина се наложиха на финала над "Кевълиърс", от ръководството на тима обявиха, че още не е взето решение относно посещението в Белия дом.

Стивън Къри
БГНЕС, архив

В края на миналата седмица отборът трябваше най-накрая да обяви дали ще приеме поканата на президента. Техният капитан Стивън Къри заяви пред една телевизия, че лично той щял да гласува с "не", което очевидно Тръмп е взел за повод да отмени поканата към „Голдън Стейт Уориърс“.

Какво казва езикът на Тръмп

Ръководството на баскетболната лига обаче застана зад спортиста. Шефът на НБА Адам Силвър заяви: "Аз се гордея с нашите играчи, включително и поради това, че те изразяват мнение по критични теми". Никой не обвинява и ЛеБрон Джеймс за неговия туит, в който той нарече Тръмп "нещастник". Точно обратното: спортният синдикат излезе със следното становище: "Свободата на мненията, а не презрителното отношение към тези свободи, е онова, което направи Америка велика".

Леброн Джеймс
БГНЕС

Обикновено излизам прав, заяви Тръмп

"Тръмп използва спорта, за да разединява американците"

В събота вечерта, няколко часа след като Тръмп беше нарекъл някои от звездите на американския футбол „кучи синове“ и предложил на собствениците на отборите да не се колебаят и да уволняват всички играчи, които опозорявали Америка, Джеймс отново си върна ореола на човек с кралско спокойствие. Във видеопослание, качено в Туитър, той обвини Тръмп, че използва спорта, за да разединява американците. "Става въпрос за това да останем единни. Ние, американският народ," посочи Джеймс.
Deutsche Welle