/ БГНЕС
Кадри, показващи групово задържане на гимназисти от полицията в град Мант-Ла-Жоли край Париж, породиха полемика във Франция. Арестите бяха извършени на 6 декември след инциденти по време на протести пред гимназията "Сент Екзюпери" в града. Арестувани са 151 младежи след възникнало напрежение, подпалване на боклуджийски контейнери и на коли пред училището.

Полицията арестува 146 души край училище във Франция (ВИДЕО)

Кадрите, документиращи арестите на гимназистите, показват как те са принудени да държат ръцете си сключени зад гърба или зад тила, да коленичат или да седят на земята в градината на къща в градчето. Гимназистите са наблюдавани от маскирани полицаи. В даден момент във видеото се чува как полицай казва: "Тук има клас, който се държи зле". Започнало е разследване за това кой е заснел кадрите, завъртели се в интернет.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер поясни, че някои от задържаните 151 гимназисти са били въоръжени. Той каза, че при арестите не е пострадал никой.
Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке каза, че е шокиран от кадрите, но призова хората да погледнат на цялостната картина, а не да гледат нещата само частично или от определен ъгъл. Според него трябва да се стане ясно и какво се е случило преди момента, запечатан на тези кадри.

Според опозиционни фигури като Беноа Амон и Оливие Фор каквито и да са били деянията, заради които са задържани учениците, нищо не оправдава унижението, на което те са били подложени.
От известно време гимназистите във Франция протестират срещу реформата в образованието, прокарвана от администрацията на Еманюел Макрон. Заради протестите редица гимназии прекратяват учебната дейност ежедневно. На 6 декември са били блокирани 80 учебни заведения, а в около 300 други са били регистрирани инциденти, свързани с протестите, поясни министърът на образованието. Над 700 души са били задържани.
БТА