Кадафи вече ще се нарича крал на африканските крале
Кадафи вече ще се нарича крал на африканските крале / снимка: БГНЕС

Либийският лидер Муамар Кадафи, който беше избран начело на Африканския съюз с мандат от една година на срещата на върха в Адис Абеба, възнамерява занапред да се нарича "крал на африканските крале", стана ясно по време на срещата, предаде АФП.

Според източници либийският ръководител предал съобщение на своите помощници, присъстващи на срещата, в което ги моли да го наричат "крал на африканските крале", след като бил коронясан от група племенни вождове преди няколко седмици в Либия.

Муамар Кадафи е придружаван в етиопската столица от седем африкански "крале", облечени в традиционни облекла, накичени със светещи метални обшивки.

Кадафи е привърженик на идеята за създаване на "Съединени африкански щати" и за съставяне на континентално правителство. Това предложение обаче не получи подкрепа на днешното закрито заседание на срещата на върха в етиопската столица. Вместо това лидерите решиха да обсъдят начини за разширяване на правомощията на сега действащата Комисия на Африканския съюз, която ще бъде преименувана на Управление на Африканския съюз.

Либийският лидер дълго време беше в международна изолация заради участието на страната в атентата над Локърби през 1988 г. През 1981 г. бяха прекъснати отношенията между Либия и САЩ. След като обаче Кадафи обяви, че Триполи се отказва от усилията за сдобиване с оръжия за масово унищожение, и пое отговорност за взривяването на американския самолет над Локърби, отношенията между двете страни бяха възстановени през 2004 г., отбеляза Франс прес.