Кадафи се появи по либийската телевизия за 22 секунди
Кадафи се появи по либийската телевизия за 22 секунди / снимки: Reuters

Либийският лидер Муамар Кадафи се появи за 22 секунди по либийската държавна телевизия около 2 часа сутринта местно време, предаде Асошиейтед прес.

В първата си поява по телевизията от началото на протестите миналата седмица, той отрече слуховете, че е избягал във Венецуела. Телевизията го показа седнал в кола, на мястото до шофьора, с разтворен чадър над отворената врата. В Триполи вали от два дни, отбелязва АП.

Според телевизията Кадафи говорил до резиденцията си "Баб ал Азизия" в Триполи. "Исках да покажа, че съм в Триполи, не във Венецуела. Не вярвайте на телевизионните канали, притежавани от улични кучета", заявил Кадафи, цитиран от Ройтерс. "Исках да кажа нещо на младежите на Зеления площад, но заваля. Благодарение на Бог това е хубаво", добавил Кадафи.

Според Ройтерс Кадафи се е отнесъл предизвикателно към разрастващия се бунт срещу неговото 41-годишно управление.

Либийските въоръжени сили бомбардираха оръжейни складове, разположени далеч от градските зони, заяви синът на Кадафи - Сейф ал Ислам в декларация пред либийската агенция Джана, цитирана от Франс прес. Така Сейф ал Ислам опроверга информациите, според които либийската армия бомбардирала градовете Триполи и Бенгази, посочи либийската телевизия. По-рано телевизия Ал Джазира съобщи за въздушни бомбардировки над Триполи, напомня АФП.

Кадафи се появи по либийската телевизия за 22 секунди
netinfo

Междувременно израелският президент Шимон Перес каза, че краят на управлението на Муамар Кадафи наближава, предаде ДПА. По ирония на историята Кадафи неотдавна изрази пожелание за Близък изток без Израел, но сега изглежда Либия ще остане без Кадафи, каза Перес, който пристигна на четиридневна визита в Испания и посети еврейската общност в Мадрид, отбелязва БТА. Сегашните събития в Близкия изток вдъхват надежда, че ще победят умерените, младите, онези, които искат демокрация, а не тираните, диктаторите и корумпираните, продължи Перес. В интервю за испанската национална телевизия, което даде малко преди да пристигне в Испания, израелският президент изрази увереност, че демократизацията на арабските страни ще помогне за постигане на мир в Близкия изток и за уреждане на палестинския проблем, посочва ДПА.