Израелски самолети обстрелват тунели на границата между Газа и Египет
Израелски самолети обстрелват тунели на границата между Газа и Египет / снимкa: БГНЕС

Израелската бойна авиация е извършила няколко въздушни удара срещу контрабандните тунели в района на Рафах на границата между ивицата Газа и Египет, съобщиха очевидци, цитирани от Франс прес.

Тунелите са основен снабдителен канал за лидерите на Хамас. През десетките прокопани през последните години проходи през границата контрабандисти пренасят стоки и оръжия.

Газа е под израелска и египетска блокада, откакто Хамас наложи със сила контрол над ивицата през юни 2007 г. Групировката продължава да бъде на власт именно благодарение на тунелите, посочва Асошиейтед прес.

Израелската армия отказа да коментира съобщението за въздушните удари в района на Рафах. На заседанието си израелското правителство е одобрило решение за мобилизацията на хиляди резервисти, предадоха световните агенции, позовавайки се на израелската държавна телевизия. Мобилизацията ще касае бойните части и частите за пасивна защита на израелската армия.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак каза, че Израел може да започне и офанзива по суша срещу ивицата Газа. В началото на заседанието на правителството израелският премиер Ехуд Олмерт заяви пред министрите, че операцията в ивицата Газа може да продължи по-дълго от предвиденото, предаде Асошиейтед прес.

Подобно предупреждение отправи и министърът на отбраната Ехуд Барак. Олмерт е уверил министрите, че операцията се извършва, за да бъде възстановено спокойствието в израелския юг, който ежедневно е обстрелван с ракети и минометни снаряди от ивицата Газа.

Досега операцията е отнела живота на близо 280 палестинци. От израелската армия съобщиха, че са поразени около 230 обекта на Хамас в палестинската територия. Това са сгради на Хамас, площадки за изстрелване на ракети и складове с боеприпаси, предаде Франс прес.

Същевременно министърът на външните работи на Египет Ахмед Али Абул Гаит каза, че Египет се опитва да договори прекратяване на огъня между Израел и Хамас, предаде Франс прес. /БТА/