Още един масов смъртен случай в близост до център за хуманитарна помощ

Министърът на отбраната на Израел посещава Вашингтон тази седмица за разговори относно продължаващата война с Хамас в Газа. Междувременно международни групи за помощ се опитват да намерят оцелели след последните израелски удари в анклава, като определят мащаба на щетите като "безпрецедентен", пише Voice of America.VOA.

Неделя в град Газа. Свидетели твърдят, че най-малко осем души са били убити при израелски въздушен удар пред център за помощ, управляван от агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Това е само един такъв случай на масов смъртен случай през последните дни в близост до център за хуманитарна помощ в обсадените палестински територии. Съобщава се, че най-малко 25 души са загинали при бомбардировка в близост до полева болница на Червения кръст в Рафах.

"Мащабът на този шок беше доста безпрецедентен, поне за нас. И за да ви дам една много неприятна, но нагледна подробност, буквално намерихме части от тела, разпръснати в различни райони, включително в рамките на комплекса, които по-късно събрахме", казва Уилям Шомбург, член на Международния комитет на Червения кръст.

Израелските сили за отбрана разпространиха видеозапис, в който се твърди, че се виждат удари по военни структури на Хамас в ивицата Газа приблизително по същото време.

Ръководеното от Хамас Министерство на здравеопазването на Ивицата Газа твърди, че повече от 37 хил. палестинци са загинали в този конфликт, който започна на седми октомври миналата година.

Тогава идентифицираната от Запада терористична групировка Хамас и нейните съюзници нахлуват в Израел, убиват 1200 души и отвличат около 250 души.

Израел се закани да изкорени Хамас на всяка цена.

Но броят на жертвите сред цивилното население и мащабното разрушаване на палестинските територии накара дори най-верните съюзници на Израел да се замислят.

Това доведе до спиране на доставката на оръжейни бомби от страна на САЩ поради опасения, че Израел може да ги хвърли в гъсто населени цивилни райони.

Миналата седмица израелският министър-председател Бенямин Нетаняху пусна видеоклип, в който публично обвини Белия дом, че задържа оръжия и боеприпаси от Израел.

На заседание на кабинета през уикенда той заяви пред официални лица, че "основното положение на нещата не се е променило" със САЩ, като добави, че доставките на оръжия са се забавили до минимум.

Белият дом твърди, че коментарите на Нетаняху са били шокиращи.

"Тези коментари бяха дълбоко разочароващи и със сигурност притеснителни за нас предвид размера на подкрепата, която сме оказвали и ще продължим да оказваме на министър-председателя Нетаняху", казва Джон Кърби, говорител по въпросите на националната сигурност.

След седмица, в която Нетаняху разпусна военния си кабинет, израелците отново излязоха на ежеседмичните си протести срещу правителството на Нетаняху с призиви за неговото отстраняване и за връщане на заложниците, които все още се държат от Хамас.

Междувременно Израел продължава операциите си в граничещия с Ливан, насочени срещу член на свързаната с Хамас "Ислямска група". Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че ЦАХАЛ е готов за всякакви по-нататъшни действия в Газа, Ливан и на неуточнени "допълнителни места".

Галант замина в неделя за срещи във Вашингтон.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

VOA