Израел обяви война на кльощавите манекенки
Израел обяви война на кльощавите манекенки / снимка: БГНЕС, архив

Ултракльощавите модели стават част от историята, след като в Израел влезе в сила закон, забраняващ появата им на модния подиум.

Само манекенки с индекс на телесната маса над 18,5, какъвто притежава най-известният израелски модел Бар Рафаели, ще могат да работят в Израел. Законът, приет от Кнесета (парламента) през март миналата година, изисква моделите да представят медицински картон, който показва, че са поддържали здравословна телесна маса три месеца преди дадена фотосесия или ревю.

Той забранява също така използването на манекенки с по-ниско от нормалното тегло, което означава, че в рекламите телата на моделите не могат да бъдат правени да изглеждат по-слаби, отколкото са в действителност, предава БГНЕС.

Модни марки, които дигитално променят снимки, за да скрият нежелани килограми от тялото на манекенките, ще трябва ясно да обозначат, че снимките са били манипулирани. Законът цели да обезкуражи идеализирането на прекомерно слабите тела след нарастването на броя на хората с хранителни проблеми в израелското общество, особено сред младите момичета.

Доклад, внесен в Кнесета през 2002 г., показва, че 5% от младите израелци страдат от хранителни проблеми. От тях 90% са момичета на възраст между 12 и 20 години. Сега моделите ще трябва да представят медицински картон, преди да получат разрешение да работят в страната, но законът може да не засегне много хора, защото в Израел има само около 300 работещи манекени.