Израел няма да търпи безконтролната обстановка по границата между Газа и Египет
Израел няма да търпи безконтролната обстановка по границата между Газа и Египет / снимка: БГНЕС

Израел няма да търпи безконтролната обстановка по границата между Газа и Египет при контролно-пропускателния пункт Рафах, съобщи вестник "Аарец", като се позова на високопоставен правителствен източник. Преди всичко Израел се безпокои от опасността палестински екстремисти да проникнат в Синайския полуостров и да извършат нападения срещу израелски туристи.

Възможно е терористи да направят опит да преминат границата между Египет и Израел и да достигнат курортния град Ейлат на Червено море, посочва вестникът. Израелският информационен сайт Debka.com съобщи, че магистралите в южните части на пустинята Негев - през която минава 220-километровата граница между Израел и Египет - са затворени за граждански превозни средства. В района има големи израелски и американски военни бази, които също са приведени в състояние на висока бойна готовност заради съществуващата терористична заплаха.

Семействата на офицерите в базите са били евакуирани към централните части на Израел. Според данни на израелското разузнаване Хамас, Ислямски Джихад и Ал Кайда се готвят за самоубийствени терористични операции през границата между Израел и Египет, подчертава Debka.com. По пътищата са разположени военни постове, а във въздуха постоянно патрулират вертолети и самолети на израелските ВВС.

От египетската страна на границата голяма част от граничните войски били изтеглени, за да помогнат в овладяването на обстановката около Рафах. Активисти на Ал Кайда от Египет и от други арабски страни били засечени да се придвижват към Синай, за да направят опит да проникнат през трудно охраняемата граница.