/ Gettyimages
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви днес, че е отменил споразумението с ООН за прехвърляне в западни държави на около 16 хиляди кандидати за убежище в Израел, предадоха осведомителните агенции.

Израел смята да прехвърли над 16 000 африкански мигранти в западни страни

Ден по-рано Нетаняху бе окачествил като "безпрецедентно" споразумението със Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците. "Изслушах внимателно много коментари за споразумението", се казва в изявлението на премиера.

"В резултат и след преоценка на баланса на предимствата и недостатъците реших да отменя споразумението", добавя той.

ЕС ще отвори врати за 34 000 мигранти от Близкия изток и Африка

Антиимигрантски групи и политици в партията на Нетаняху "Ликуд" критикуваха сделката с ООН, а виден политик каза, че заради нея Израел ще изглежда "рай" за нелегалните имигранти. Говорител на агенцията на ООН за бежанците изрази надежда, че Израел ще преосмисли решението си, което е от полза и за двете страни.

Юнкер критикува държавите от ЕС, не развързват кесиите за Африка

Сега в Израел пребивават около 37 хиляди кандидати за убежище, както и няколко хиляди техни деца. Повечето от мигрантите са дошли от Еритрея и Судан и са влезли в Израел от Египет. Сделката с ООН предвиждаше към 16 хиляди от тях да бъдат пратени в западни държави, а другите да останат в Израел.
БТА