/ БГНЕС
Папа Франциск написа на ръка кратко послание до Луиз Инасио Лула да Силва на страница в сборник с интервюта на бившия бразилски президент, който е в затвора по обвинения в корупция, съобщи службата за връзки с обществеността на бившия лидер, предаде Франс прес.

Там, където бивш президент лежи в затвора за пасивна корупция

"На Луиз Инасио Лула да Силва с моята благословия и молба да се моли за мен, Франциск", написа светият отец на заглавната страница на книгата "Истината ще победи", отпечатана през март.

Книгата му беше занесена от бившия министър на външните работи при управлението на Лула, Селсо Аморим, на аудиенцията му във Ватикана в четвъртък. Лула получи в затвора снимка на ръкописното послание на папата.

Един от най-дълго служилите бразилски политици официално в затвора

Селсо Аморим беше придружен от бившия аржентински министър Алберто Фернандес и от бившия чилийски сенатор Карлос Оминами.
Аудиенцията продължила малко повече от час. 72-годишният бивш президент изтърпява присъда от 12 години и един месец в затвора в южния град Куритиба за пасивна корупция и пране на пари.

Лидерът на лявата Партия на трудещите се, който беше президент на Бразилия от 2003 до 2010 г., не се признава за виновен и се смята за жертва на заговор, който да осуети участието му на президентските избори през октомври, на които според допитвания би събрал 30 процента от гласовете.
БТА