/ Guliver/Getty Images
Рекордно равнище на радиация беше измерено отново в защитната обвивка на Втори реактор на японската АЕЦ "Фукушима 1", където след земетресение и цунами през март 2011 г. стана една от най-тежките ядрени злополуки в света. Това съобщи компанията оператор на централата "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), предаде АФП.

Засякоха рекордно високи нива на радиация в АЕЦ "Фукушима"

Става дума за ново измерване, което досега не можеше да бъде извършено по технически причини, въпреки че от катастрофата изминаха близо шест години. Данните позволяват да се установи по-добре състоянието на вътрешността на реактора, но не означават, че през последните дни то се е влошило, отбелязва агенцията.
 
Според ТЕПКО радиоактивността в най-малко една част на обезопасителния изолатор на Втори реактор е достигала 650 сиверта в час - равнище на радиация, което означава, че човек без защитно облекло би загинал за около 30 секунди.
 

Guliver/Getty Images


Миналата седмица компанията съобщи, че в същия реактор е измерено рекордното равнище на радиация от 530 сиверта на час.

В АЕЦ "Фукушима-1" откриха мощен източник на радиоактивно излъчване

Разликата обаче не означава повишаване на равнището, а показва, че оценката се променя в зависимост от мястото на извършване на измерванията и използваните технически средства. И в двата случая е възможно надценяване на реалното равнище на радиация с до 30%, отбелязва енергийната компания.
 

Фукушима
Guliver/Getty Images

БТА