коронавирус дарение помощ
коронавирус дарение помощ / iStock/Getty Images
103-годишната италианка Ада Дзанусо се справила със заболяването от Ковид-19 благодарение на своята вяра и кураж, които били причината и за нейното дълголетие, предава Асошиейтед прес.

Италия, наред със съседна Франция, се гордее с най-големия брой супер-дълголетници на възраст над 100 години. След като апенинската държава регистрира най-много смъртни случаи в резултат на пандемията, примерът на столетниците действа вдъхновяващо на нацията.

След две преживени световни войни: 104-годишна италианка пребори COVID-19

"Добре съм, добре съм", заяви Дзанусо по време на видеоконферетна връзка с Асошиейтед прес от дома за настаняване на възрастни хора "Мария Грация" в град Лесона, разположен в източната област Пиемонт. Гледам телевизия и чета вестници!"

Възрастната жена носеше предпазна маска, както и лекарката до нея, която се грижи за здравето ѝ от 35 години. Запитана за заболяването й, столетницата отговаря скромно - "Прекарах една настинка". Лекарката й Карла Фурно Маркезе уточнява, че Дзанусо е била на легло в продължение на една седмица."Бяхме принудени да я хидратираме, защото тя не се хранеше. Мислехме ,че няма да се справи, защото през цялото време беше малко сънлива и не реагираше. Един ден Ада отвори очи и започна да прави всичко онова, което правеше и преди".

Столетницата започнала да се изправя и да сяда, а след това успяла и да стане от леглото. Кое и е помогнало? По нейните думи куражът, силата и вярата, като тя смята, че нейната рецепта ще помогне и на много други хора, изпаднали в същото положение.
БТА