Избраха Симеон Дянков за ректор на Руската икономическа школа
Избраха Симеон Дянков за ректор на Руската икономическа школа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият министър на финансите и вицепремиер на България Симеон Дянков е утвърден от съвета на директорите на Руската икономическа школа (РИШ) за неин ректор, съобщава РИА Новости.

„Състоя се заседание на съвета на директорите на Руската икономическа школа. Основен въпрос на заседанието беше утвърждаването на кандидатурата на нов ректор. Съветът на директорите взе решение за назначаването на Симеон Дянков на поста ректор на Руската икономическа школа. С идването на Дянков очакваме преди всичко подобряване на качеството на нашите образователни програми и нов импулс в научните изследвания. Нови перспективи се откриват в развитието на връзките с университетите от Източна Европа и съседните страни”, заяви председателят на съвета на директорите на РИШ Максим Бойко.

В края на май икономистът Сергей Гуриев напусна ректорския пост на Руската икономическа школа и замина за Франция, заявявайки че се страхува за свободата си, и че няма да се завърне, докато тази опасност не премине. Гуриев обясни постъпката си с действията на следователите по т.нар. второ дело за ЮКОС, по което икономистът е давал експертни оценки и викан за разпит. В рамките на следствените действия бил обискиран офиса му, а цялата му електронна кореспонденция за последните пет години била копирана.

В експертната си оценка Гуриев не намира вина у Михаил Ходорковски, а по повод натиска върху него написа във Facebook „По-добре в Париж, отколкото в Краснокаменск”. Краснокаменск е далекоизточен руски град, станал известен със затворническата си колония. Именно там е лежал Ходорковски.