Марк Рюте
Марк Рюте / БГНЕС
Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.
 
Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент.
 
Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".
 
Предварителните анкети сочеха изравнени позиции на партиите на Рюте и Вилдерс.

Изборите в Холандия
БГНЕС

Партията на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия
 
Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.
 
Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Изборите в Холандия
БГНЕС

Избирателната активност в Холандия е доста по-висока отпреди 5 години (СНИМКИ)
 
Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.)) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.
 
Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Туитър след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.
 
Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

Изборите в Холандия
БГНЕС

Холандците гласуват на парламентарни избори (ВИДЕО)
 
След "Зелените леви" с 14 места се нарежда Социалистическата партия.
 
Големият губещ е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес, при този резултат изглежда малко вероятно той да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.
 
В парламента влизат още Християнският съюз с 6 места, Партията за защита на животните с 5 и други.
 
Основната интрига след гласуването е какво предстои.

Дори и да беше победила, партията на Вилдерс нямаше шанс да управлява, тъй като всички останали партии обявиха, че няма да участват в коалиция с нея. Наблюдателите са единодушни, че при такъв състав на парламента за формиране на управляваща коалиция ще са необходими поне 4 партии. Това означава, че предстоят крайно сложни преговори, които могат да се проточат с месеци.

Изборите в Холандия
БГНЕС

Турският социален министър беше експулсиран от Ротердам в Германия
 
При отбелязаната висока активност в редица избирателни секции в големите градове, включително Амстердам, Хага и Тилбург, в късните вечерни часове се образуваха дълги опашки от желаещи да гласуват.
 
На някои места те трябваше да чакат до два часа. Освен това в някои секции се стигна и до недостиг на бюлетини, но той бързо бе ликвидиран. По-късно обаче ситуацията се успокои и повечето секции приключиха работа спокойно. Само в Хага и още няколко града гласуването бе продължено до 23 ч (полунощ бълг. време), която може да доведе до незначителни корекции в окончателните резултати, отбелязва ТАСС.

Изборите в Холандия
БГНЕС

Задоволство от изборните резултати изрази Петер Алтмайер - началникът на канцеларията на германската канцлерка Ангела Меркел. "Холандия, о, Холандия, ти си шампион! Поздравления за този чудесен резултат", писа той в Туитър.

Ердоган: Холандия ще си плати за Ротердам
 
Междувременно не закъсняха и реакциите на лидерите на Европейския съюз. Германската канцлерка Ангела Меркел се обади по телефона на холандския премиер Марк Рюте и го поздрави с победата на неговата десноцентристка партия на парламентарните избори, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.
 
Облекчение от изборния резултат в Холандия изрази и Хорст Зеехофер - лидерът на Христянсоциалния съюз - сестринската партия на ХДС на Меркел.
 
Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд, цитиран от Асошиейтед прес.
 
"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Туитър и френският външен министър Жан-Марк Еро.
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Туитър неговият говорител Маргаритис Схинас.
БТА