Италианското правителство обяви извънредно положение на остров Иския срещу южния град Неапол, пострадал от голямо свлачище, при което загина един човек, а около десет изчезнаха, предаде Франс прес.

На извънредното заседание на кабинета, каквото се свиква за въвеждането на извънредното положение, бе отпуснат и първи пакет от спешна финансова помощ в размер на 2 милиона евро, уточни министърът на гражданската защита Нело Музумечи.

Осем загинали и 13 в неизвестност след свлачище на италиански остров (СНИМКИ/ВИДЕО)

На полуострова често се въвежда извънредно положение след земетресения, вулканични изригвания или бедствия, свързани с лошо време, тъй като този режим предвижда ускорена процедура за мобилизиране на финансови средства и ресурси на организации като гражданската защита за спешна намеса или създаване на центрове за настаняване.

БТА

Казамичола Терме, балнеокурорт с 8000 жители през зимата, разположен на остров Иския недалеч от Капри, пострада през 2017 г. от земетресение, което отне живота на двама души. В край на 19-ти век градчето било изцяло разрушено от много по-мощно земетресение.

Над 200 служители от гражданската защита и силите на реда все още издирват десетината изчезнали, а стотици доброволци продължават да разчистват улиците в курорта.

Българка е изчезнала при свлачището на остров Иския

Останки от коли и автобуси, смазани от мощния поток от кал и камъни, се виждат навсякъде сред булдозерите, които проправят път за достъп до сградите, колите и магазините.

"Много ни боли, особено за хората, останали затиснати под купищата кал. Това е остров и ако не се познаваме наистина всички, то поне сме се виждали", заяви пред АФП на мястото 45-годишният местен жител Салваторе Лорини.

Свлачището е предизвикано от липса на поддръжка и превантивни мерки, "защото природата си е природа, имаше трус, но малко предварителни" мерки сигурно щяха да спасят живота на хора, смята Лорини, според когото би трябвало да се организира система, предупреждаваща за свлачища, по модела на службите за предупреждение за цунами.
БТА