Италия е отказала да вземе участие в ударите, нанесени снощи от САЩ и Великобритания срещу хусите в Йемен, заяви италиански правителствен източник и обясни, че Рим предпочита да следва политика "на успокояване" в Червено море, предаде Ройтерс.

Източникът, говорил при условие за анонимност, също така каза, че правителството се нуждае от парламентарно одобрение за участие в каквито и да било военни операции, което прави бързото одобрение на подобни действия невъзможно.

Кои са хусите и защо САЩ ги нападнаха точно сега?

САЩ и Великобритания поразиха множество цели в Йемен от въздуха и от морето, а Нидерландия, Австралия, Канада и Бахрейн предоставиха логистична и разузнавателна подкрепа, заявиха американски официални представители.

Снощните удари бяха нанесени в отговор на неколкократните атаки на хусите срещу кораби в Червено море – един от най-натоварените търговски маршрути в света. Групировката, която се подкрепя от Иран, заяви, че атаките са в знак на солидарност с "Хамас".

По-рано тази седмица италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви пред Ройтерс, че атаките на хусите трябва да бъдат спрени без да се предизвиква нова война в региона.

Кремъл осъди операцията на САЩ и Великобритания срещу хусите в Йемен

Миналия месец САЩ и други страни поставиха начало на операция "Пазител на благоденствието" (Prosperity Guardian), за да защитават цивилни плавателни съдове в Червено море. През декември Италия обяви, че ще изпрати боен кораб в района в отговор на молби за подкрепа от страна на собственици на кораби, но не се присъедини към водената от САЩ мисия. Други нейни съюзници от ЕС също изглежда се разграничиха от инициативата, отбелязва Ройтерс.
Владимир Арангелов, БТА