Години наред Месина Денаро не е просто призрак: той е защитен от традиционната "омерта" - мафиотската етика на мълчанието
Години наред Месина Денаро не е просто призрак: той е защитен от традиционната "омерта" - мафиотската етика на мълчанието / ThinkStock/Getty Images
Областният управител на северната италианска автономна провинция Вале д'Аоста Антонио Фосон обяви, че подава оставка, след като името му бе споменато в разследване срещу мафията, предадоха Франс прес и ДПА.

В петък държавната прокуратура в Торино обяви разследване за предполагаемо влияние на мафията при избирането на Фосон.

Италия проведе най-голямата си операция срещу нигерийската мафия


В писмена декларация Антонио Фосон изрично подчертава, че няма нищо общо с фактите, изнесени наскоро в медиите. Той изтъкна пред журналисти, че подава оставка, за да изпълни своята политическа отговорност и да запази достойнството си, което по думите му е било дълбоко накърнено от позорните твърдения.

Други трима души от управата на малката област с население от 125 000 души, разположена на границата с Франция и Швейцария, също подадоха оставка в рамките на същото разследване.

Разбиха неонацистка група в Италия, подготвяла заговор (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според вестник "Стампа", който се позовава на документи от следствието, калабрийската мафия ндрангета от десетилетия е проникнала в политическия живот на Вале д'Аоста, оказвайки влияние върху местните избори чрез натиск върху калабрийската общност в областта.

Следователите са установили, че няколко десетки години наред ндрангета е обуславяла политическия живот във Вале д'Аоста, създавайки солиден престъпно-политически съюз, твърдят карабинери, участвали в това разследване.

Ндрангета няма политически предпочитания и подкрепя кандидати от различни партии, става ясно от разследването. Според него седем души от три различни партии, свързани пряко или непряко с престъпната група, са били избрани на последните избори през май.

Смята се, че ндрангета е най-могъщата мафиотска групировка в Италия и развива също така международна дейност, отбелязва ДПА.
БТА