/ Thinkstockphotos
Печалбата на престъпни групировки, опериращи в ЕС, достига над 100 милиарда евро годишно, съобщават от Дойче веле.

Според Европол в ЕС действат около 5000 организирани престъпни групи. Докладът на италианския изследователски център Transcrime, посветен на международната престъпност през 2016 г., сочи, че печалбата им е около 110 милиарда евро годишно - това е около един процент от общия БВП на Европейския съюз.

Според Transcrime най-голямата част от тази сума (28 милиарда евро годишно) се прави от престъпници в наркотрафика. Данъчните измами, по-специално криминалните схеми с начисляване на ДДС, се превръщат във все по-печеливш бизнес. Други незаконни дейности включват трафик на хора, контрабанда и незаконна търговия с тютюневи изделия и оръжия.

По-голямата част от постъпленията се перат чрез легални компании - такива фирми са разположени предимно в Южна Италия, където организираната престъпност има дълбоки корени, както и в големите европейски пристанища и гранични региони на ЕС.

Италианска мафия
Трите най-големи италиански мафиотски структури включват групата Ндрангета от региона Калабрия, неаполитанската Камора и сицилианската Коза Ностра. Заслужава да се отбележи, че Ндрангета се счита за един от най-богатите и влиятелни престъпни кланове в света и в допълнение към Европа оперира в Америка.

Застреляха виден израелски мафиот посред бял ден в Мексико сити

Всяка от престъпните мрежи обединява няколко семейства, в ръцете на които са огромни ресурси. Според италианските правоохранителни агенции през 2007 г. печалбата само на Ндрангета възлиза на 35-40 милиарда евро. Значителна част от тази сума обаче идва от инвестициите на групата в легален бизнес - например строителство и ресторантьорство.

Смята се, че мафията има силно влияние върху регионалните власти в Италия. Да бъдат привикани да отговарят членовете на клановете често е трудно поради влиянието на клана върху местните съдии. Освен това повечето съдии отказват да работят в райони, контролирани от мафията.

Италианската мафия присвоила милиони от мигранти

Турските групировки
Престъпните групи от Турция действат в цяла Европа, особено в страни, където турската диаспора е широко представена - например в Германия, Холандия и Великобритания. Те участват в трафика на наркотици, особено на хероин, както и в други видове нелегален бизнес - сводничество, трафик на хора, изнудване и хазарт.

Арабската мафия в Германия
Няколко престъпни групировки се състоят от представители на арабската общност в Германия: сред тях има и бежанци от Палестина и Ливан. Най-влиятелните - мафиотските кланове Абу Шакер, Ал-Зейн, Ремо и Мири - действат главно в Берлин, Бремен, както и във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония.

Според германската полиция в цяла Германия има около 50 активни престъпни клана, всеки от които включва няколко хиляди души. На първо място, те се занимават с трафик на наркотици, сводничество, изнудване и грабежи. Някои кланове имат връзки в шоу бизнеса.

Албанските банди
Албанските престъпни групи действат в цяла Европа, както и в Америка и Австралия. Тяхната специализация е незаконният трафик на наркотици, оръжие, както и трафик на хора или човешки органи.

Само в Албания има 15 семейни престъпни клана: още няколко групи действат в страни с албанската диаспора. Албанските групи се считат за силно отдадени на традицията: основните им ценности са семейството, честта и лоялността. Обикновено всяка мрежа включва няколко хиляди души.

"Руската мафия"
През 2018 г. германската полиция проведе 26 разследвания на т. нар. „Руска мафия“, три по-малко от година по-рано. Това е почти пет процента от всички наказателни дела, образувани в Германия по членове, свързани с организираната престъпност.

Докладът на Федералната служба по наказателни дела (ВКА) изброява всички 15 републики на бившия СССР, изселници от които германската полиция е класифицирала като „руска мафия“: в тази категория са включени и членове на банди сред руските имигранти.
В седем случая граждани на Руската федерация управлявали банди, в четири - арменци, в други четири - грузинци. Хората от Молдова, Литва, Азербайджан и Украйна са по-малко активни в организираната престъпност в Германия. Основните видове престъпна дейност включват кражба на скъпи автомобили, трафик на наркотици, рекет, киберпрестъпност, финансови измами и контрабанда на хора.

Чеченските организирани престъпни групи в Германия или по-точно бандите, в които доминират, са поставени в отделна група в главата на доклада на BKA. През 2018 г. бяха образувани осем наказателни дела срещу членове на такива групи, седем от които по подозрение за рекет с използването на насилие. "Представителите на чеченските престъпни банди", пишат авторите на доклада, "са избухливи и непропорционално предразположени към насилие. В три случая те се появиха във връзка със случаи на опит за убийства и извършени убийства."

Български банди държат „нощния живот” на Берлин

Hells Angels и Bandidos
Някои мото клубове в Германия, като Hells Angels и Bandidos, „се радват“ на непрекъснато внимание от страна на полицията. Въпреки че формално те не се смятат за престъпни банди, е известно, че много от членовете им се занимават със сводничество, трафик на оръжие и наркотици. Между рокерски групи се води борба за сфери на влияние. Полицията в търсене на доказателства често провежда големи специални операции.
БГНЕС