Италианската полиция осуети нацистки заговор, пише "Гардиън". Полицията обяви, че е арестувала 19 крайнодесни екстремисти, които са искали да формират нова нацистка партия. При акция на властите са открити оръжия, експлозиви, нацистки символи, нацистки знамена и книги за Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.
 


Според прокуратурата в Калтанисета, Сицилия, която е ръководила разследването, заподозрени са искали да създадат пронацистка, ксенофобска, антисемитска група, наречена Италианска националсоциалистическа работническа партия, пише News.bg.

Родната къща на Хитлер става полицейски участък (СНИМКИ)


Членовете на групата са били в контакт с други неонацистки групи извън Италия, включително с британската Комбат 18 и португалската крайнодясна група "Нов социален ред".
 


Ръководителят на италианската организация е 50-годишна жена от Падуа, която е работила в публичната администрация и няма криминално минало. Разследващите са открили свастики и антисемитски материали в дома й.

Цилиндърът на Хитлер - в еврейски музей


Друг заподозрян е 26-годишна жена от Сицилия, която е спечелила онлайн конкурс за красота, наречен "Мис Хитлер" и през август е изнесла реч на конференция на крайнодесни в Лисабон.

Екстремистите са били обучавани от бивш високопоставен член на калабрийската мафия Ндрангета.