Италиански депутатки съдят Берлускони за сексизъм
Италиански депутатки съдят Берлускони за сексизъм / снимка: БГНЕС

Депутатка от италианската левица и депутатка от Европейския парламент съобщиха, че подават жалба пред Европейския съд в Страсбург срещу италианския премиер Силвио Берлускони, когото обвиняват в сексизъм, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Ние подаваме жалба срещу Силвио Берлускони за нарушение на членове 8 и 14 от Европейската конвенция за правата на човека заради повтарящи се негови изявления, в които той засяга достойнството на жените", пишат в съвместно комюнике депутатаката от италианската Демократическа партия Анна Паола Кончия и евродепутатката Доната Готарди. Жалбата ще бъде подадена в понеделник, уточни пред АФП Кончия.

 

"Берлускони многократно засегна достойнството на жените", подчерта тя, като посочи шегата за "хубавите италиански момичета", когато говори за изнасилванията на жени в края на януари или съвета му в телевизионно предаване през пролетта към студентка да се омъжи за милионер.

 

Депутатката спомена също шегата на Берлускони във вторник към френския президент Никола Саркози по повод на съпругата му по време на срещата на върха Италия-Франция в Рим. Докато Саркози говорел пред журналисти за резултатите от срещата, Берлускони му прошепнал тихо в ухото: "Аз ти дадох съпругата ти", намек за италианските корени на Карла Бруни-Саркози.