Испания остава мишена за Ал Кайда, предупреди разузнаването
Испания остава мишена за Ал Кайда, предупреди разузнаването / снимка: БГНЕС

Четири години след атентатите в Мадрид, при които бяха убити 191 души, Испания остава мишена за Ал Кайда. Това предупреждава в доклад испанското разузнаване, съобщи вестник "Паис", цитиран от Франс прес.

"Антитерористичната дейност, осъществявана от държавните сили за сигурност след атентатите на 11 март (2004 г.), показва, че Испания остава мишена за терористичната мрежа Ал Кайда и свързаните с нея групировки", се подчертава в документа. В текста се обръща внимание и на факта, че страната продължава да е "развъдник за вербуване" на терористи.

"Ал Кайда не е изпуснала от поглед световния джихад и в размяната на съобщения със "Салафистката група за проповед и борба" (бившата алжирска ислямистка групировка, която се присъедини миналата година към Ал Каида и се преименува на "Ал Каида в ислямския Магреб") фактически иска от нея да атакува бързо своите местни цели и й припомня, че нейната действителна цел била "да стъпи бързо" на Иберийския полуостров, се отбелязва в доклада.

Иберийският полуостров е бил под окупацията на маврите между 8-и и 15-и век и радикалните ислямисти смятат, че той трябва да бъде върнат в лоното на исляма, отбелязва Франс прес. В разпространен през септември миналата година видеоматериал вторият човек в йерархията на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова северноафриканския клон на терористичната мрежа да "отърве" Магреба от французите и испанците. "Възвръщането на контрола върху Ал Андалус (Иберийския полуостров) е дълг за нацията като цяло и за вас специално", подчерта Аз Зауахири.

След атентатите в Мадрид, извършени от съставена предимно от мароканци и вдъхновена от Ал Кайда терористична клетка, испанските правоохранителни органи увеличиха операциите си срещу ислямистите.