Ислямска държава публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет
Ислямска държава публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет / БГНЕС

Ислямска държава" публикува снимка на бомба, с която твърди, че е свалила руския пътнически самолет, излетял от Египет миналия месец, предаде ДПА. При разбиването на руския еърбъс на Синайския полуостров загинаха всичките 224 души в самолета.

В новия брой на англоезичното си списание "Дабик", разпространявано в социални медии, джихадистката групировка показва снимка на метална кутия (кен) от газирана вода на марката Швепс (Schweppes Gold soda), в която бил експлозивът.

Официално: Бомба е свалила руския самолет в Египет (ВИДЕО)

Списанието твърди, че руският самолет станал мишена на атентата заради започналата през септември руска кампания от въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад. Първоначално ИД планирала да свали самолет на страна от коалицията начело със САЩ.

"Направихме това, за да покажем на руснаците и на всички техни съюзници, че за тях няма да е безопасно в земите и въздушното пространство на мюсюлманите", гласи публикацията, в която пътниците в самолета са наречени "кръстоносци".

Франс прес и Ройтерс цитират "Дабик", че самоделната бомба била вкарана в руския самолет, излетял от Шарм ел Шейх на 31 октомври, след като ИД установила пропуски в охраната на египетското летище.

Първи арести заради взривения руски самолет над Египет

Във вторник Русия официално съобщи, че катастрофата на руския еърбъс над Синай е предизвикана от атентат, за който е използвано самоделно взривно устройство с мощност близо 1 килограм тротилов еквивалент.

"Може да се каже еднозначно, че това е терористичен акт", каза директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников.

Екстремисти от групировката "Ислямска държава", биещи се срещу силите за сигурност на египетския Синайски полуостров, заявиха, че са свалили самолета "Еърбъс А321", който се разби 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург преди седмица. Загинаха всичките 224 души на борда.

Източник: БТА