Катастрофата на руския еърбъс над Синай е предизвикана от атентат, за който е използвано самоделно взривно устройство с мощност близо 1 килограм тротилов еквивалент. Това съобщи директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников на съвещание при президента Владимир Путин, чиято стенограма помести сайтът на Кремъл, предаде ТАСС.

"Може да се каже еднозначно, че това е терористичен акт", каза Бортников. Той добави, че по отломките от самолета и личните вещи на жертвите са открити следи от експлозив чуждестранно производство.

Ислямска държава ще докаже "когато си поиска", че е свалила руския самолет

Според руските експерти при експлозията самолетът се е разцепил във въздуха и това обяснява защо отломките от фюзелажа са се пръснали надалеч.

По данни на египетските власти обаче, не са намерени никакви доказателства за криминални действия във връзка с катастрофата с руския самолет в Синай.

Русия не за пръв път става обект на "варварски терористични престъпления, най-често без никакви видими причини, външни или вътрешни, както бе с експлозията на гарата във Волгоград в края на 2013 г. Никого и нищо не сме забравили", заяви Владимир Путин.

"Убийството на наши хора в Синай е сред най-кървавите престъпления по броя на жертвите. И ние няма да изтрием сълзите от душите и сърцата си. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да открием и накажем престъпниците", увери руският държавен глава.

Лидери на ИД се хвалели, че са свалили руския самолет над Египет

Ударите на руската авиация в Сирия трябва да бъдат засилени и "престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно", заяви Путин, като възложи на министерството на отбраната и на генералния щаб да подготвят "съответните предложения".

Президентът на Русия възложи на външното министерство да потърси съдействие от "всички партньори" на федерацията "в издирването и наказването на престъпниците". "Разчитаме на всички наши приятели", каза той.

Западните лидери призоваха Путин да смени курса в Сирия

Руският лидер увери: "Ще действаме според чл. 51 от устава на ООН, който предвижда за държавите право на самоотбрана".

По думите на Путин "всички, които се опитат да съдействат на престъпниците, трябва да знаят, че последиците от опитите за подобно укривателство ще легнат изцяло на раменете им".

Русия обяви и награда от 50 милиона долара за информация, която би довела до задържането на извършителите на атентата срещу руския самолет в Египет.

Екстремисти от групировката "Ислямска държава", биещи се срещу силите за сигурност на египетския Синайски полуостров, заявиха, че са свалили самолета "Еърбъс А321", който се разби 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург преди седмица. Загинаха всичките 224 души на борда.

Източник: БТА, Видео: RUPTLY