Първи арести заради взривения руски самолет над Египет
Първи арести заради взривения руски самолет над Египет / БГНЕС

Египетските власти са задържали двама служители на летището в Шарм ел Шейх във връзка със свалянето на руския пътнически самолет на 31 октомври, когато загинаха всичките 224 души на борда. Това съобщиха двама официални източници от сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.

Официално: Бомба е свалила руския самолет в Египет (ВИДЕО)

"Седемнадесет души са в ареста, двама от тях са заподозрени, че са помогнали на тези, които са заложили бомбата в самолета на летището в Шарм ел Шейх", каза единият от източниците.

В същото време египетските власти заявиха, че не са намерени никакви доказателства за криминални действия във връзка с катастрофата с руския самолет в Синай.

"Ислямска държава" пое отговорността за свалянето на руския самолет в писмени изявления, както и във видео- и аудиопослания в интернет след катастрофата, припомня Асошиейтед прес.

Ислямска държава ще докаже "когато си поиска", че е свалила руския самолет

Тя заяви, че нападението е отмъщение за руската военновъздушна кампания срещу нея и други организации, в Сирия, където Москва иска да запази управлението на президента Башар Асад.

Групировката предупреди руския държавен глава Владимир Путин, че ще го атакува и "у дома", но не представи никакви подробности.

Арестите на летището в Шарм ел Шейх идват малко след като директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников съобщи, че катастрофата на руския еърбъс над Синай е предизвикана от атентат, за който е използвано самоделно взривно устройство с мощност близо 1 килограм тротилов еквивалент.

Президентът Владимир Путин заяви, че "всички, които се опитат да съдействат на престъпниците, трябва да знаят, че последиците от опитите за подобно укривателство ще легнат изцяло на раменете им".

Русия обяви и награда от 50 милиона долара за информация, която би довела до задържането на извършителите на атентата срещу руския самолет в Египет.

Екстремисти от групировката "Ислямска държава", биещи се срещу силите за сигурност на египетския Синайски полуостров, заявиха, че са свалили самолета "Еърбъс А321", който се разби 23 минути след излитането си от курорта Шарм ел Шейх за Санкт Петербург преди седмица. Загинаха всичките 224 души на борда.

Източник: БТА