Ислямска държава пое отговорност за атентатите край Дамаск
Ислямска държава пое отговорност за атентатите край Дамаск / БГНЕС, архив

"Ислямска държава" пое отговорност за бомбените атентати, извършени днес в южен квартал на Дамаск, където се намира важна шиитска джамия, предаде Ройтерс.

За поемането на отговорност съобщи информационната агенция Амаг, която подкрепя джихадистката групировка. Двама терористи самоубийци са се взривили в Сайеда Зейнаб, след като са детонирали кола, пълна с експлозиви, съобщи Амаг.

Двоен атентат в Хомс отне живота на 46 души (ВИДЕО)

Най-малко 31 души бяха убити и десетки - ранени, при поредица атентати, извършени днес близо до шиитска светиня южно от сирийската столица Дамаск, предаде АФП, като се позова на държавната телевизия и на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Базираната във Великобритания неправителствена организация, която има широка мрежа от информатори в Сирия, разполага с информация за 31 загинали при четири нападения в предградието Сайеда Зейнаб. Едноименната джамия в района е една от най-почитаните от шиитите.

Сирийската държавна телевизия съобщи за 30 убити при три атаки - една експлозия на кола бомба и два самоубийствени атентата.

Ал Манар, телевизията на ливанското шиитско движение Хизбула, верен съюзник на режима в Дамаск, изнесе данни за 22 загинали при три нападения - едно с кола бомба и самовзривявания на две камикадзета, предаде АП.

Ето какво остана от Хомс след пет години война (ВИДЕО)

В Сайеда Зейнаб има много сирийски военни и бойци на Хизбула. 45 души бяха убити при три експлозии в същото предградие миналия месец, припомня АП.

По-рано днес в централния сирийски град Хомс бяха извършени едновременно два атентата с коли бомби, отговорност за които пое джихадистката групировка "Ислямска държава". По последни данни на центъра за наблюдение на правата на човека при това нападение са загинали най-малко 57 души и са били ранени 100.

Източник: БТА