Ирландия узакони екстази за 1 ден по погрешка
Ирландия узакони екстази за 1 ден по погрешка / Thinkstock/Getty Images

Ирландия узакони по погрешка притежаването на екстази за 1 ден, след като апелативният съд в страната призна за противоречаща на конституцията процедурата за забрана на притежаването на психотропни вещества. По този начин екстази, метаамфетамини и други вещества, смятани за наркотици, се оказаха легални в сряда.

Съдът блокира забраната на новите наркотични вещества заради начина, по който правителството попълва забранителния списък, създаден през 1977 г., без да се консултира и с двете камари на парламента. Така се отвори юридическа вратичка, че човек не може да бъде арестуван на улицата, ако притежава или продава екстази.

Решението не засегна разпространението, притежаването и продажбата на хероин, кокаин или марихуана, описани в друг списък.

След новината за решението на съда правителството спешно вкара във вторник вечерта в парламента допълнителен текст към закона. При най-ускорена процедура притежанието на екстази ще е законно до четвъртък, когато ще влезе в сила новият закон, поясни в. „Дейли телеграф”.

До делото в апелативния съд се стигна по искане на литовеца Станислав Бедерев, осъден през 2012 г. за притежаване на дрога. Той си купил наркотика от ирландски магазин за субстанции, наричани „законни наркотици” или „билкови наркотици”, предава в. „24 часа”.

През 2010 г. правителството започна кампания за закриването им. Конкретният стимулант - метилеткатинон, бил включен в забранителния списък през 2011 г.

През 2014 г. върховният съд потвърди правото на правителството да променя списъка със забранени вещества от 1977 г. Адвокатите на Бедерев обаче обжалваха, че не е възможно притежаването на даден наркотик да е законно един ден и незаконно на следващия. В крайна сметка апелативният съд отмени постановлението за новите наркотици.