С дистанционно задвижвана картечница бе убит иранския учен Мохсен Фахризаде
С дистанционно задвижвана картечница бе убит иранския учен Мохсен Фахризаде / iStock/Getty Images
Член на въоръжените сили на страната e участвал в убийството на ядрения физик, ирански заместник-министър на отбраната Мохсен Фахризаде. Това съобщи в ефира на IRIB TV2 ръководителят на Министерството на разузнаването на Ислямска република Иран Махмуд Алави.

Той поясни, че разузнаването е знаело за предстоящия опит за атентат срещу учения и къде ще стане това, но не и кога ще се случи. За това от министерството докладвали на съответните власти, вкл. и 5 дни преди убийството. По думите му разузнаването няма право да следи и разследва военни.

Алави изтъкна, че въпросният мъж, участвал в първите подготвителни действия за атентата, е бил член на въоръжените сили.

Той подчерта, че в това отношение те са се обърнали към въоръжените сили, в които е бил и самият физик, с въпроса за координация по въпроса за предстоящия опит за убийство, но Фахризаде бил убит по-рано.

Според агенция Fars на 27 ноември миналата година ученият е прострелян от разстояние 150 метра с монтирано в кола дистанционно оръжие. Освен Фахризаде и неговите бодигардове, на мястото на покушението нямаше никой. Иранските власти потвърдиха тази информация, като допълниха, че са използвани високотехнологични оръжия, насочвани от сателит.

Иранските власти обвиниха Израел за атентата, както и забранената „Организация на иранските народни муджахидини“. Няколко ирански официални лица обявиха за участие на САЩ и Саудитска Арабия, както и за арести на лица, участващи в атентата.

Ядреният физик Мохсен Фахризаде, бе ръководител на научноизследователската и иновационна организация към иранското министерство на отбраната. За него се твърди, че е бил една от основните фигури в разработването на военната ядрена програма на страната преди разпускането й. 

Превод и редакция: DarikNews