Иран открива заводи за производство на ракети
Иран открива заводи за производство на ракети / снимка: БГНЕС

 

Иранският министър на отбраната Ахмад Вахиди откри днес два завода за производство на ракети. Това става три дни след извеждането на космическа ракета, съобщи държавната иранска телевизия.

Първият завод произвежда ракети земя-въздух „Каем" (Възход), които могат да поразяват неприятелски хеликоптери. Вторият произвежда противотанкови ракети „Туфан" (Буря). Съобщението бе направено на фона на честването в Иран на „декадата на зората", която съвпада с 31-годишнината от победата на ислямската революция на 11 февруари 1979 г.

Иран обяви в сряда, че е създал нов тип ракета земя-въздух, която може да поразява американските хеликоптери „Апачи", припомня БГНЕС. „Нашите неприятели не трябва да си въобразяват, че техните хеликоптери „Апачи" ще са също толкова ефикасни в случай на агресия срещу Иран, както са в Ирак и Афганистан", заяви пред агенция Фарс един от командирите на Корпуса на гвардейците на революцията полковник Насър Арах-Беги.

В сряда Иран изведе ракетата „Кавошгар-3" за пръв път с живи животни за медицински изследвания. В експерименталната капсула, върнала се на земята малко след пуска на „Кавошгар", имаше костенурки, земни червеи и плъх.