Иран изпробва ракети със среден обсег
Иран изпробва ракети със среден обсег / снимкa: БГНЕС

Иран извърши късно снощи изпитания на два типа ракети със среден обсег Шахаб, предадоха Франс прес и ДПА. Изпитанията бяха част от военни маневри, които ще продължат днес с тестове на ракети Шахаб-3 с голям обсег (около 2000 км).

По-рано вчера бяха изстреляни пробно ракети с малък обсег, а след това и ракети със среден обсег Шахаб-1 и Шахаб-2, с обсег между 300 и 700 км. Тестовете бяха успешни, съобщи по държавната телевизия командващият на военновъздушните сили в корпуса на революционните гвардейци Хосеин Салами. "Изстреляните ракети улучиха мишените с голяма точност", каза той.

Ракетните изпитания бяха извършени след неотдавнашното решение на американския президент Барак Обама Съединените щати да се откажат от проекта на предишния президент Джордж Буш за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия, напомня АФП. Противоракетният щит в Централна Европа бе замислен да отблъсква евентуални ракетни нападения от страни като Иран и Северна Корея, пише БТА.

Новите пробни изстрелвания на ирански ракети бяха извършени на фона на остри реакции на Запада срещу втория завод за обогатяване на уран, строен на стотина километра южно от Техеран и на засилените подозрения, че Иран тайно разработва ядрено оръжие, напомня ДПА.

Ракетите Шахаб-3 с обсег 2000 км могат да поразят мишени в Израел. Висши ирански военни неведнъж са предупреждавали, че ще изстрелят такива ракети срещу Израел, ако той нападне ядрени обекти в Иран.