/ ThinkStock/Getty Images
Иракски съд издаде смъртна присъда за съпруга на покойния лидер на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади заради това, че е работила за групировката и е държала в плен жени язиди в дома си, съобщи иракското правосъдие, без да назовава жената поименно, предаде Ройтерс.

Върховният съдебен съвет на Ирак заяви, че жените язиди са били отвлечени от групи на "Ислямска държава" в района на Синджар, западно от провинция Ниневия, а след това са държали в плен в къщата на съпругата на Багдади в Мосул. Съпругата на лидера на ИД е задържана в иракски арест.

"Наказателният съд осъди на смърт съпругата на Багдади чрез обесване за престъпления срещу човечеството и геноцид срещу язидския народ, а също и за участие в терористични действия", заяви съдебен служител, който поиска да остане анонимен, тъй като не е е упълномощен да разговаря с медиите, съобщи Ройтерс.

Решението трябва да бъде утвърдено от иракски апелативен съд, за да стане окончателно и да влезе в сила, добави служителят.

Абу Бакр ал Багдади, който беше убит през ноември 2019 г. при операция на американските специални части в Северозападна Сирия, се издигна до лидер на ИД и да се обяви за "халиф" на всички мюсюлмани.

Групировка пое контрола над огромни територии в Ирак и Сирия в периода 2014-2017 г., преди да се разпадне под ударите водените от САЩ коалиционни сили, припомня Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
 
Алексей Маргоевски/БТА