/ ThinkStock/Getty Images
Индия одобри 650 млн. долара за покупката на шест американски щурмови хеликоптери на корпорацията "Боинг".
 
В рамките на голяма оръжейна сделка през 2015 г. Ню Делхи вече закупи 22 машини "Апачи", сега иска още шест. Новопоръчаните хеликоптери ще са с пълно бойно оборудване и са предназначени за армията.
 
Предишните 22 "Апачи", които са въоръжени с ракети "Хелфайър" и "Стингър", бяха закупени за подмяна на остарелия хеликоптерен флот на индийските войски.
 
Индийската армия за първи път ще бъде въоръжена с щурмуви хеликоптери и специалисти предполагат, че те ще бъдат използвани за операции по разположените високо в планините държавни граници - особено по източната си граница с регионалния й съперник Китай.
Ню Делхи и Пекин са затънали в напрегната безизходица над стратегическото плато в Хималаите, където стотици индийски и китайски войници се дебнат повече от три месеца.
 
Индия - най-големият вносител на въоръжения в света - инвестира десетки милиарди в обновяването на въоръженията си от съветската епоха, за да се противопостави на дългогодишните териториални спорове със съседите си, които разполагат и с ядрено оръжие.
 
Индия е подписала няколко сделки за големи суми, откакто министър-председателят Нарендра Моди дойде на власт през 2014 г. През април тя подписа военна сделка с Израел на стойност близо 2 млрд. долара.
 
През последните години Индия се обръща за покупка на въоръжения все повече към Съединените щати и Франция, вместо към традиционния си съюзник Русия.
 
БГНЕС