Император Акихито благодари на цялата международна общност, подпомогнала Япония
Император Акихито благодари на цялата международна общност, подпомогнала Япония / снимка: Reuters

Японският император Акихито благодари на цялата международна общност за помощта, предоставена на страната му след разрушителното земетресение и вълните цунами на 11 март миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.

"Искам да изразя дълбока признателност на всички участници в спасителните операции в пострадалите райони", добави монархът, говорил на траурна церемония в токийския Национален театър по случай първата годишнина от най-голямата трагедия в следвоенната история на Япония. Присъства и премиерът на страната Йошихико Нода.

Цялата страна почете днес паметта на жертвите с едноминутно мълчание. Седемдесет и осемгодишният Акихито призова гражданите да не ги забравят и изрази надежда, че Япония ще успее да се възвърне към нов живот след земетръса, вълните цунами и последвалата авария в АЕЦ "Фукушима-1", посочва агенцията.

Императорът призна, че реконструкцията на опустошените и частично заразени с радиация области среща редица затруднения, посочва Франс прес.

Животът в японските градове застина и жителите извисиха гласове в обща молитва, за да почетат всички пострадали. На церемонията в Токио, едва възстановил се след поставяне на коронарен байпас, император Акихито и императрица Мичико се помолиха пред огромна композиция от живи цветя. Премиерът Нода обеща да стори всичко възможно, за да бъдат отстранени щетите от разрушенията, а споменът за трагедията да се превърне в поука за идните поколения, отбелязва АФП.

Другаде в страната, по-специално в градовете по североизточните брегове, много семейства, завърнали се за този ден в родните места, се молеха с лица, обърнати към Тихия океан. "Бих желал възстановяването да стане бързо", сподели пред телевизионните камери жител на град Рикузентаката, съсипан от огромната вълна, помела крайбрежието.

На 11 март м.г. трус с магнитуд 9,0 причини значителни разрушения и предизвика вълна цунами, висока до 40 метра на отделни участъци. Стихията унищожи цели градове на японското крайбрежие и предизвика авария в АЕЦ "Фукушима-1", която от своя страна доведе до замърсяване на обширни територии с радиоактивни вещества.

По последни данни жертви на трагедията са станали 15 854 души, други 3167 все още са смятани за изчезнали. Над 350 хиляди души са останали без покрив. Поради изтичане на радиация от "Фукушима-1" само от 20-километровата зона около централата трябваше да бъдат евакуирани над 20 хиляди души. /БТА/