Идрис Лага очаква решение по СПИН-делото до две седмици
Идрис Лага очаква решение по СПИН-делото до две седмици / netinfo

Идрис Лага, говорител на Асоциацията на семействата на заразените либийски деца, очаква решение до две седмици на случая с осъдените медици и болните от СПИН деца, предаде Франс прес.

Залогът на преговорите не се ограничава до финансови искания, посочва АФП. Европейският съюз иска от Либия по-добро сътрудничество в борбата с нелегалната имиграция, а Либия иска да бъде включена в евро-средиземноморското сътрудничество, в което тя е само наблюдател, пише БТА.

АФП цитира либийски източници, запознати със случая, според които Върховният съд ще потвърди смъртните присъди, произнесени на първа инстанция през 2004 г. и потвърдени в края на 2006 г. Успоредно със съдебния процес се водят преговори между семействата на жертвите, либийските власти и Европейския съюз по споразумение за обезщетяване.

Ако се постигне споразумение със семействата на заразените деца, Висшият съвет на съдебните инстанции - най-висшият орган на съдебната власт в Либия, може да замени смъртните присъди с лишаване от свобода.

"Веднага след присъдата на Върховния съд започваме да работим по пакет от мерки с оглед на решение", което да позволи на българките да избягнат смъртното наказание, каза Сейф ал Ислам, председател на фондацията Кадафи и син на либийския лидер Муамар Кадафи. "Първата стъпка е компромис със семействата, за да се стигне до прошка и да не бъдат изпълнени смъртните присъди", добави той.

След това присъдите на лишаване от свобода могат да бъдат излежани в страната на осъдените, тъй като между Либия и България има споразумение за екстрадиция, каза либийски адвокат пред АФП.