/ Gulliver/Getty Images
Япония планира да забрани правителствени покупки на устройства и оборудване от китайските технологични компании Huawei и ZTE, за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници.
 
Японският в. "Йомиури", който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник. По-рано т.г. САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване ZTE и Huawei.
 

Gulliver/Getty Images


Американските разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а компания Huawei отрича обвиненията.
 
Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (G5) от Huawei. В сряда британската компания BT Group съобщи, че отстранява оборудването Huawei от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.
 
По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Вчера Канада арестува финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу по искане на САЩ. Причините за нейното задържане са свързани с нарушения на американските санкции срещу Иран, твърдят медии.
 

БГНЕС


Задържането на Мън Ванчжоу показва стремежа на САЩ да нанесе удар по цялата корпорации, пише днес китайският вестник „Глобал таймс“. „Задържането стана знак за цялата международна общност, че по отношение на Huawei САЩ преследват ясно поставена цел. Очевидно е, че Вашингтон се опитва злонамерено да обвини тази компания в някакви престъпления и да я постави под ударите на американското законодателство“, се казва в редакционна статия на изданието.
 
„Американската страна се опитва да нанесе удар по репутацията на Huawei, стремейки се с юридически методи да отвоюва пазара от този технологичен гигант“.
 

Gulliver/Getty Images


Според авторите на статията, тези действия на САЩ изискват справедлива обществена реакция. „Huawei трябва да спечели победа над обвинителите си, използвайки за целта американските закони. Ако САЩ предприемат срещу нея произволни мерки, нещата ще придобият сложен характер, въпреки това компанията ще има достатъчно пространство за маневриране“, посочват от „Глобал таймс“.
БТА, БГНЕС