/ iStock/Getty Images
Япония пристъпи към овладяване на икономическото въздействие на епидемията от китайския коронавирус на фона на влизането в сила на мерки, целящи да ограничат разпространението на заразата, включително и насочени срещу чуждестранни посетители, предаде Ройтерс.

В страната до вчера бяха потвърдени 17 случая, сред които и без симптоми. Един от най-новите е на екскурзовод, работещ в автобус с туристи от Китай.

На заседание днес японският премиер Шиндзо Абе поръча на правителствената работна група, координираща действията срещу вируса, да изготви стъпки по облекчаване на влиянието на епидемията върху националната икономика.

Китайската централна банка очаква временно влияние на коронавируса върху икономиката

Абе превърна туризма в ключова част от икономическата си политика, като голяма част от чуждестранните посетители са от Китай, а водещи японски компании имат редица заводи в Китай, припомня агенцията.

"Поисках от министрите да изготвят мерки, за да се използват резервите (в държавния бюджет), и да ги приложат възможно най-скоро", каза премиерът, цитиран от агенция Киодо.

"Новият коронавирус оказва голямо въздействие върху туризма, икономиката и обществото ни като цяло. Правителството ще направи всичко възможно за справяне с въздействието", добави той.

Apple затвори магазините си в Китай заради епидемията от коронавируса

Повече подробности не бяха предоставени, но Абе изтъкна гарантирането на достъпа на японските граждани до медицински прегледи и маски, които биват разпродавани из цялата страна.

Вече влязоха в сила нови мерки за борба със заболяването. Те включват забрана за влизане в страната на китайци с паспорти, издадени от провинция Хубей, откъдето се смята, че тръгва вирусът, както и на всички чужденци, посетили тази провинция в рамките на две седмици, без значение дали проявяват симптоми или не.

СЗО уверява: Не може да се заразите с вируса чрез пратка от Китай

Освен това правителството удължи с шест дни задължителната хоспитализация и използването на държавни пари за лечение.

Вчера японската авиокомпания АНА холдингс (ANA Hodlings) обяви, че планира да спре да лети до Китай заради силен спад на резервациите за февруари, а най-големият туроператор в Япония отмени екскурзиите до Китай през целия февруари, информира Киодо.
БТА