Холандия няма да подпише споразумение на ЕС със Сърбия
Холандия няма да подпише споразумение на ЕС със Сърбия / netinfo

Холандия потвърди отказа си да подпише споразумение за сближение между ЕС и Сърбия, докато Белград не изправи пред Трибунала в Хага бившия сръбски генерал Радко Младич.

„Ние няма да подпишем споразумение със Сърбия, докато тя не окаже пълно сътрудничество на Международния наказателен съд за бивша Югославия“, заяви холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс при пристигането си за срещата на външните министри на държавите-членки на ЕС в Брюксел.

„Холандия ще подпише споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия веднага щом тя изпрати пред трибунала хората, срещу които е повдигнато обвинение“, заяви и холандският външен министър Максим Верхаген. Министърът дори намекна, че правителството му няма да се съгласи да подпише нито споразумение за асоцииране, нито друго споразумение със Сърбия, включително и либерализирането на визовия режим. ЕК иска преговорите по това споразумение да започнат тази седмица.

„Готови сме веднага щом видим пълно сътрудничество от страна на Сърбия, да обсъдим по-широката интеграция на страната в европейските структури, либерализирането на визовия режим, възможността Сърбия да участва в европейските програми. Искам да кажа на сръбския народ, че ако избере Европа, ние сме готови да го приемем в европейските структури. Но избирането на Европа означава приемане на европейските ценности“, каза още Верхаген.