Хиляди италианци протестираха в защита на свободата на печата
Хиляди италианци протестираха в защита на свободата на печата / www.sxc.hu

Няколко хиляди души протестираха в Рим срещу опитите на правителството да ограничи свободата на печата, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС. В акцията, организирана от Италианската федерация на националния печат, участваха десетки асоциации, журналисти, политици от опозицията.

Демонстрантите се обявиха против законопроекта на правителството на Силвио Берлускони за ограничаване правата на следователите да прослушват телефонни разговори и за забрана на разпространяването на тази информация в медиите. Властите предлагат също сериозни наказания, до два месеца затвор и глоба до 464 хиляди евро за издателите на печатни и аудиовизуални медии, които разпространяват разпечатки от телефонни разговори или аудио и видео записи по време на съдебно разследване. Макар че това и сега е забранено със закон, сензационните новини в италианските медии често са свързани с "изтичане" на информация, пише БТА.

Лявата опозиция и повечето медии виждат в законопроекта, който влиза в парламента на 29 юли, опит за цензуриране на печата и предотвратяване на разпространението на информации, неудобни за Берлускони, отбелязва Франс прес.