/ БТА
Когато израелски снаряд е поразил най-голямата клиника за лечение на безплодие в ивицата Газа през декември, експлозията е взривила капаците на пет резервоара с течен азот, съхранявани в ъгъл на ембриологичното отделение, предаде Ройтерс.

След като ултрастудената течност се е изпарила, температурата в резервоарите се е покачила и са били унищожени над 4000 замразени ембриона, както и над 1000 проби от семенна течност и неоплодени яйцеклетки, съхранявани в инвитро центъра на клиниката „Ал Басма“ в град Газа.  

Ефектът от тази единствена експлозия се разпростира много по-далеч – случилото се е пример за невидимите щети, които шестмесечните нападения на Израел са нанесли върху 2,3-милионното население на крайбрежната територия, отбелязва Ройтерс. Ембрионите в споменатите резервоари са били последната надежда на стотици палестински двойки да имат деца, допълва агенцията.

"Ние добре знаем какво тези 5000 живота, или потенциални животи, означаваха за техните родители, както и за бъдещето или за миналото", каза 73-годишният Бахаелдин Галаини, получил образованието си в Кембридж, Великобритания, акушер гинеколог, който създава клиниката през 1997 г.

Най-малко половината от двойките, партньорите в които повече не могат да произвеждат семенна течност или яйцеклетки, за да се създадат жизнеспособни ембриони, вече нямат шанс за дете, каза той.

В отговор на запитване от Ройтерс за инцидента информационното бюро на израелската армия каза, че проучва докладите. Тел Авив отрича преднамерено да е взел под прицел гражданска инфраструктура и обвини бойците на „Хамас“, че са ползвали медицински учреждения за свои бази, което „Хамас“ на свой ред отрича.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Валерия Динкова/БТА