Ръководителят на агенцията на ООН за децата нарече обсадената ивица Газа "най-опасното място в света за деца" и заяви, че трудно постигнатото споразумение за примирие между Израел и "Хамас" не е достатъчно, за да спаси живота им.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че според сведенията над 5300 деца са били убити в Газа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, което представлява 40% от смъртните случаи, предаде АФП.

"Това е безпрецедентно", каза Ръсел, която току-що се беше върнала от пътуване в южната част на Газа. "Преследвана съм от това, което видях и чух".

Ръсел приветства споразумението, постигнато в сряда от Израел и "Хамас", за освобождаване на заложници и прекратяване на ожесточените боеве и бомбардировки в Газа.

Според израелските власти около 240 души - от бебета до възрастни хора - са били пленени по време на нападението на бойците на Хамас на 7 октомври, при което в Израел загинаха около 1200 души, предимно цивилни.

"Това е безпрецедентно", каза Ръсел, която току-що се беше върнала от пътуване в южната част на Газа. "Преследвана съм от това, което видях и чух".

Ръсел заяви, че се смята, че още 1200 деца остават под развалините на бомбардираните сгради или са в неизвестност по други причини.

"В допълнение към бомбите, ракетите и стрелбата, децата в Газа са изложени на изключителен риск от катастрофалните условия на живот", добави Ръсел.

"Един милион деца - или всички деца на територията - сега не разполагат с храна и са изправени пред това, което скоро може да се превърне в катастрофална хранителна криза", каза още тя.

По оценки на УНИЦЕФ острото недохранване при децата в Газа може да се увеличи с близо 30% през следващите месеци. 
БГНЕС