/ Gulliver, Getty Images
Хиляди хора се събраха в центъра на Лондон днес, за да протестират срещу полицейското насилие и обстоятелствата около смъртта на Джордж Флойд.

Много от протестиращите бяха облечени в червено и бяха с маски. Някои държаха транспаранти с надписи като "Обединеното кралство не е невинно: по-малко расистко пак е расистко" и "Расизмът е глобален проблем". Други скандираха "Джордж Флойд", "Животът на чернокожите има значение" и "Без справедливост няма мир", съобщиха репортери на Ройтерс от мястото на събитието. 

Някои скандираха обиди по адрес на президента на САЩ Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън.

Световна красавица избухна за протестите в САЩ (СНИМКИ)


Министър-председателят на Обединеното кралство заяви във връзка с гнева, избухнал в САЩ и възмущението и на други места след убийството на Флойд, че животът на чернокожите има значение, както и че подкрепя правото на протест, но когато това се прави по законен начин и при спазване на социалната дистанция. 

"Разбира се, че животът на чернокожите има значение, и напълно разбирам болката и гнева не само в Америка, но и по целия свят, в това число и в нашата страна", каза той пред депутатите от британския парламент. 

"Както вече имах възможност да кажа, подкрепям и правото на протест. Единствено бих искал да изтъкна в тази връзка, че всякакви протести трябва да бъдат провеждани в рамките на закона, а в нашата страна протестите трябва да бъдат провеждани и в съответствие с правилата за социална дистанция", добави Борис Джонсън.

Помолен да коментира дали ще проучи въпроса за износа за САЩ на оборудване за борба с безредици, включително на сълзотворен газ и гумени куршуми, той отговори, че ще проучи всяка жалба.
БТА