Хиляди хора, сред които и много нелегални мигранти, излязоха на протест в Париж и други френски градове срещу планираните промени в закона за имиграцията и изселването от остров Майот в Индийския океан.

Във френската столица демонстрантите маршируваха зад транспарант, който гласеше "Не на закона "Дарманин". Срещу репресиите, затворите и депортациите, за гостоприемна миграционна политика", като препратка към министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин.

Заради пенсионната реформа: Национална стачка блокира Франция (ВИДЕО/СНИМКИ)

Законопроектът за имиграцията, който правителството току-що отложи за есента, "е расистки закон, който има за цел да криминализира чужденците" и да доведе до "повече депортации", заяви 31-годишният Абубакар, малиец без документи.

Протестиращите се насочиха и към операцията "Уамбуши" ("Върни се"), която властите провеждат на френския остров Майот в Индийския океан, за да върнат обратно нелегалните имигранти, повечето от съседните Коморски острови, които в момента са настанени в нехигиенични бедняшки квартали.

"Начинът, по който се третират коморците без документи, е недостоен за страна като Франция", казва Мари-Кристин Вержиа, заместник-председател на Френската лига за правата на човека и бивш член на Европейския парламент.

Полицията в Париж ограничи протестите срещу пенсионната реформа (СНИМКИ)

Законопроектът "Дарманин" и операцията в Майот са свързани, заяви Саид Мхамади, граждански лидер от Коморските острови, в южния пристанищен град Марсилия, където демонстрираха до 300 души.

Спорният законопроект, озаглавен "Контрол на имиграцията и същевременно подобряване на интеграцията", има за цел, наред с другото, да предостави по-големи възможности за депортиране, особено на чужденци, извършили престъпления.

Той предвижда също така изискване за минимално ниво на владеене на френски език, преди да бъде издадено многогодишно разрешение за пребиваване, и позволява задължително снемане на пръстови отпечатъци.

В северозападния град Рен над 1500 души излязоха по улиците, скандирайки "долу полицейската държава".

"Дойдох в знак на солидарност с Коморските острови и за да протестирам срещу бруталните мерки, предприети от Франция в Майот, те са много жестоки и има други начини за справяне с тях", заяви 32-годишният Теодор Собези пред АФП.
БГНЕС