/ iStock/Getty Images
Френският парламент започна днес да обсъжда спорния план на президента Еманюел Макрон за реформа в пенсионната система, като се очаква ожесточените дебати да продължат месеци наред, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията окончателното гласуване след законодателните процедури в Националното събрание няма да бъде преди лятото.

Нова национална стачка в Гърция срещу промените на пенсионната възраст

Подготвяните промени за осъвременяване на системата за пенсиониране, които са сред приоритетите на Макрон, бяха посрещнати през последните месеци с гняв от синдикати и предизвикаха улични протести и най-голямата транспортна стачка във Франция от десетилетия насам. За четвъртък тази седмица са насрочени нови протестни акции, но в знак на отслабване на влиянието на профсъюзите призивът за стачка днес в парижкото метро бе до голяма степен пренебрегнат.

Пред членовете на Националното събрание новият министър на здравеопазването Оливие Веран каза, че "законопроектът има легитимността на президентски проект". Министърът изрази надежда, че в близко бъдеще той ще има и "голяма легитимност, дадена от законодателите".

Загубите от стачката на артистите в Парижката опера достигнаха 15 милиона евро

Опозиционните депутати се надяват да парират правителствените планове, като са внесли 41 хиляди предложения за поправки в проекта. Но партията на Макрон има абсолютно мнозинство в долната камара на френския парламент.

"Разбира се има някои несъгласия, разбира се има някои различия в мненията. Аз наричам това демокрация", каза Веран. Той бе назначен днес за министър на солидарността и здравеопазването на мястото на Анес Бюзен, която бе определена за кандидат за кмет на Париж. Предишният кандидат на Макроновата партия "Република, напред!" Гриво се отказа от надпреварата в столицата заради разпространено от онлайн медии свързано с него видео със сексуално съдържание.
БТА