/ БГНЕС
Нова национална стачка организират гръцките синдикати във вторник 18-ти февруари. Протестите са срещу увеличаване на възръстта за пенсиониране в проектозакон за промени в социалното осигуряване. От МВнР предупреждават българските граждани в Атина или  тези, които планират пътуване до гръцката столица да предвидят алтернативен транспорт за придвижване и да се информират за актуалната обстановка.

Общите синдикати на Гърция на работещите в държавния и частния сектор обявиха национална стачка на 18-ти февруари, вторник. По време на протестите транспортът ще е напълно блокиран за едно денонощие. Няма да се движат фериботи и товарни кораби, обслужвани от стачкуващите моряци. Спира железопътният транспорт. Градските автобуси и метрото остават с почасово спиране на работа.

Протести в Гърция заради новите центрове за бежанци (СНИМКИ)

Участие в стачката заявиха професионалните организации на учители, лекари в държавните болници, както и работещите във всички държавни учреждения. Протестите са срещу обсъждан в парламента проектозакон за промяна на възръстовите граници за пенсиониране и задължителен 40-годишен трудов стаж.

Не се предвижда и възстановяване на 13-та и 14-та заплата, което е предизборно обещание на управляващата "Нова Демокрация". В декларация на синдикатите се съобщава,че "правителството цели да сложи надгробна плоча на социалното осигуряване".